De Europese Unie staat positief tegenover lager btw percentage E-books



Afbeeldingsresultaat voor e books
Momenteel hebben E-books een btw-percentage van 21% , wat hen 15% duurder maakt qua btw dan hun papieren tegenhangers. Een Frans-Tsjechische overeenkomst zorgt ervoor dat ook de Europese Unie actie onderneemt. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times . De Europese Minister van Financiƫn vindt dit ook een goed plan. Hij vindt dat ook de belastingregels van Europa mee moeten gaan met hun digitale tijd. Daardoor zouden de btw-tarieven voor dergelijke online publicaties in lijn worden gebracht met de lage belasting over de toegevoegde waarde voor gedrukte boeken , kranten en tijdschriften.

Status-quo

Frankrijk is het land dat al langer met dit idee rondloopt. Maar de invoering van een lager btw-tarief werd steeds op status-quo gehouden in de Europese Unie, omdat Tsjechiƫ het initiatief blokkeerde. Dat had te maken met een ander initiatief over btw-tarieven dat Frankrijk en Sloveniƫ niet wilden steunen. Parijs en Praag hebben ondertussen al een oplossing gevonden volgens de krant, die haar informatie haalde bij drie Eu-diplomaten. Een laat verzoek over een aanpassing van Roemeniƫ kan een spelbreker vormen, maar mogelijk kan de lagere btw dinsdag al de goedkeuring ontvangen van de ministers.

De btw-regels nog voor de komst van de E-books

De btw-regels die nu in de EU gelden, dateren nog van voor de komst van de E-books. Lidstaten kunnen wel uitzonderingen aanvragen, maar dat gaat gepaard met een hele hoop complexe procedures. De Europese Commissie voerde begin 2018 een soepeler systeem in, maar dat is tot op vandaag nog niet goedgekeurd.
Landen zoals Frankrijk hebben al meerdere rechtszaken verloren omtrent de lagere btw voor digitale publicaties. Vorig jaar besloot het EU-Hof van Justitie dat voor die producten standaardtarieven moeten gelden.

(bron: De Tijd, 28 september 2018)

Bo

Reacties

Populaire posts