Mijn Extra Leven - Johan Unenge
Matt is een Zweedse puber, enig kind van een moeder die bibliothecaresse is en een vader die als politieagent werkt. Ze wonen in Hellevik, een stad waar racisme en onvrede toegenomen zijn door de groeiende werkloosheid en een vluchtelingenkamp dat in de buurt gebouwd werd. Als een immigrant uit het kamp ontsnapt, breekt de hel los.

Gelukkig zijn er nog Alva, Ubbe en de Hellevik Tigers, een basketbalteam dat strijdt om naar de eerste divisie te stijgen. De ster van het team is Yosseff, een buitenlander die door zijn talent aanbeden wordt. Er werd zelfs een nieuwe soort pizza naar hem vernoemd.
Ubbe is de beste vriend van Matt, samen gaan ze na school gezellig gamen. Ubbe is een echte professionele gamer en weet er alles van. Hij is bezeten door de game ‘Mortal Combat’, een game die heel gewelddadig is.
 Alva is ook een belangrijk personage in het boek. Ze is het droommeisje van Matt, elke keer als hij in bed ligt denkt hij aan haar. Ze zijn goede vrienden, maar Matt is smoorverliefd op haar. Hij hoopt haar voor zichzelf te winnen met zijn talent voor pingpong, maar het is vooral hun gedeelde passie voor de basketbalploeg die het contact makkelijker maakt. Alva trekt echter veel op met Albin. HIj is een brute puber die van mening is dat alle immigranten moeten afgeslacht worden of buiten het land moeten worden gezet. Matt heeft het er daar heel moeilijk mee.
Het boek is heel spannend en toont hoe de hedendaagse wereld reageert op de vluchtelingen. Pro’s en contra’s worden met elkaar vergeleken.Het boek leest vlot en is zeer boeiend. Het boek sleept je mee in het leven van Matt die allerlei dingen meemaakt. Het boek spreekt me aan omdat ik zelf persoonlijk fan ben van thrillers.

Fiel

Reacties

Populaire posts