Niet schieten, dat is mijn papa! - David Van de Steen

David Van de Steen is de auteur en het hoofdpersonage van het boek. Hij heeft namelijk de aanslag in de Delhaize in Aalst door de Bende van Nijvel overleefd en doet bij deze zijn verhaal. David leefde met zijn Papa Gilbert Van de Steen, zijn mama Marie-Térèse Van den Abiel en zijn zus Rebecca Van de Steen in de Hyacintenstraat 43 in Aalst. Op zaterdag 9 november zou de familie Van de Steen – Van den Abiel zoals gewoonlijk op bezoek komen bij de grootouders van de familie, maar ze zouden eerst hun wekelijkse inkopen gaan doen in de Delhaize in Aalst. Uitzonderlijk mogen de kinderen ook mee in plaats van al naar hun oma en opa te gaan, omdat het bijna Sint-Maarten is. Eenmaal aan de kassa, rond 19u35, kreeg David een blauwe ballon met het logo van Delhaize. “Ik wil de kar duwen,” zegt David, maar zijn moeder helpt hem wel omdat het zwaar is.

Toen ze naar buiten gingen, zagen ze plots een gek verklede man die iets naar hen riep en het geweer op Rebecca en haar vader richtte en dat is het moment dat Rebecca riep: “Niet schieten, dat is mijn papa.” Op dat moment schiet de gekke man toch en de kogel die Rebecca en haar vader raakt. Hoe ze allebei in elkaar zakken, de pijnkreet die uit de vader van David komt. Hij zal het nooit vergeten. Dan zijn moeder die roept: “Lopen, David, maak dat je wegkomt”. Wat volgt is een bloedige, gruwelijke overval op de supermarkt.
Mensen worden er mishandeld, geslagen, en beschoten. De overval duurde zo’n 8 minuten en 2 gangsters gingen weer naar buiten, maar de derde, die opvallend groot was (zijn bijnaam was ook ‘de reus’), stopte en zag David en Jo zitten bij de deuren. Hij richtte het geweer op hen en schoot…

Later werd David wakker in het ziekenhuis. Zijn grootvader zat bij zijn bed. Hij had al een paar operaties gehad, want zijn been was zo goed als af. En dat was het nog lang niet. Hij moest nog vele operaties ondergaan om uiteindelijk beter te worden en weer naar school te mogen. Zijn grootouders zouden van nu af aan voor hem zorgen. Maar David had het zeer moeilijk de volgende jaren. Hij had al geprobeerd om zelfmoord te plegen, maar komt er weer bovenop dankzij zijn grootmoeder en grootvader die er altijd voor hem zijn. Zijn grootvader doet er alles aan om de Bende van Nijvel te laten vinden.

Door het boek te lezen kom je te weten hoe zijn verdere leven na de aanslag loopt. Ik vond het boek heel mooi, emotioneel, spannend en boeiend. Ik zou het boek zeker aanbevelen voor mensen die graag waargebeurde verhalen lezen. Je kon je helemaal inleven in het boek en de karakters. Ik heb de film ook gezien en het was ook zeer emotioneel. Ik vind ook dat je er een les uit leert. Je leert dat je moet blij zijn met wat je hebt, want sommige mensen hebben veel verloren.

 Evi

Reacties

Populaire posts